wtorek, 5 czerwca 2012

Lasagne z kurczakiem i szparagami



Składniki:

- kurczak (1,5 piersi)
- pieczarki (ok. 15)
- zielone szparagi (1 pęczek)
- białe szparagi (1 pęczek)
- śmietanka 30 lub 36% (400-500 g)
- natka pietruszki
- czosnek (2 ząbki)
- sok z cytryny lub białe wino
- makaron do lazanii (9-12 płatów - przepis)
- beszamel (przepis)

Na patelni rozgrzać oliwę z solą i pieprzem, wrzucić czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać pokrojoną w niewielką kostkę pierś kurczaka i usmażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż odparuje woda, którą wypuszczą. Zalać mięso i grzyby śmietanką, dodać sok z cytryny lub pół kieliszka białego wina i (mieszając od czasu do czasu) zostawić na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
W osobnym garnku zagotować wodę i włożyć na kilka minut szparagi. Po ugotowaniu pokroić je w niewielkie kawałki i wymieszać z przygotowanym sosem.
Podgotować makaron i przygotować beszamel.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę beszamelu, a następnie układać warstwami płaty makaronu i sos. Na koniec zalać lazanię beszamelem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...