piątek, 29 czerwca 2012

Jagodzianki



Składniki na 8 jagodzianek:

- mąka pszenna chlebowa typ 750 (300 g)
- suche drożdże (1 łyżeczka)
- sól (szczypta)
- mleko (120 ml)
- jajko (1)
- olej słonecznikowy lub rzepakowy (2 łyżki)
- cukier (50 g + 2 łyżki)
- cukier waniliowy (1 łyżka)
- jagody (200 g)
- mąka ziemniaczana (2 łyżeczki)

Wymieszać mąkę, drożdżę, sól, mleko, jajko, olej, 50 g cukru i cukier waniliowy. Wyrobić elastyczne ciasto, uformować z niego kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 8 małych kulek i odstawić na 15 minut.
Wymieszać jagody z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczać w dłoni, nakładać farsz i zlepiać (jak pierogi, mocno dociskając brzegi), a następnie formować owalne bułeczki i układać na wysypanej mąką blasze złączeniem do dołu. Odstawić bułeczki na 45 minut.
Posmarować jagodzianki mlekiem i piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut.
Studzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...