wtorek, 5 czerwca 2012

Chleb żytnio-pszenny z pestkami


Składniki:

- zakwas żytni (100 g)
- mąka żytnia chlebowa typ 720 (300 g)
- mąka pszenna zwykła (150 g)
- woda (350 ml)
- sól (1/2 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- pestki dyni (2 garści)
- pestki słonecznika (1 garść)

Wymieszać zakwas, 180 g mąki żytniej i 150 ml wody i odstawić na 8-12 godzin.
Dodać pozostałe składniki (poza pestkami) i wyrobić ciasto. Dodać pestki, wymieszać i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wysmarować keksówkę olejem, wysypać otrębami owsianymi, przelać ciasto i ponownie odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, włożyć chleb, piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.
Chleb studzić na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...