piątek, 22 czerwca 2012

Chleb ze śrutą i czarnuszką



Składniki:

- zakwas żytni (100 g)
- mąka żytnia chlebowa typ 720 (300 g)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (150 g)
- woda (450 ml)
- sól (pół łyżki)
- słonecznik (2 garści)
- śruta żytnia (2 garści)
- śruta pszenna (2 garści)
- śruta orkiszowa (2 garści)
- czarnuszka
- olej
- otręby owsiane

Wymieszać zakwas, 180 g mąki żytniej i 150 ml wody. Odstawić na 8-12 godzin.
Dodać pozostałą mąkę żytnią i pszenną, wodę, śrutę, sól i ziarna słonecznika. Wymieszać i odstawić na godzinę. Przelać ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami owsianymi, ponownie odstawić na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni i wstawić do niego naczynie z wodą. Posypać chleb czarnuszką i piec przez 15 minut w 230 stopniach, a następnie przez 30 minut w 220 stopniach.
Studzić na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...