poniedziałek, 18 czerwca 2012

Chleb z orzechami



Składniki:

- suszone drożdże (10 g)
- cukier (1 łyżeczka)
- woda (300 ml)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 (50 g)
- mąka pszenna zwykła (140 g)
- mąka na pizzę (280 g)
- mąka orkiszowa chlebowa typ 1100 (160 g)
- miód (2 łyżki)
- orzechy włoskie (1 szklanka)
- sól (1,5 łyżeczki)

Drożdże wymieszać z trzema łyżkami wody i cukrem, odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki (poza orzechami), wyrobić ciasto. Dodać orzechy i uformować kulę.
Przełożyć ciasto do miski wyłożonej posypaną mąką ściereczką. Włożyć przykryty pokrywką garnek żeliwny do piekarnika i rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Po 30-40 minutach wyjąć garnek, przełożyć go niego chleb, przykryć i włożyć na 30 minut do piekarnika. Następnie zdjąć z garnka pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 10 minut.
Chleb wystudzić na kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...