poniedziałek, 18 czerwca 2012

Chleb orkiszowy



Składniki:

- zakwas żytni (50 g)
- mąka orkiszowa chlebowa typ 1100 (575 g)
- mąka orkiszowa razowa typ 2000 (100 g)
- woda (375 g)
- miód (30 g)
- drożdże suszone (1 łyżeczka)
- sól (1,5 łyżeczki)

Wymieszać zakwas z 75 g mąki orkiszowej i 100 g wody. Przykryć i odstawić na ok. 12 godzin.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić ciasto aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).

Przełożyć ciasto do miski wyłożonej posypaną mąką ściereczką. Włożyć przykryty pokrywką garnek żeliwny do piekarnika i rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Po 30-40 minutach wyjąć garnek, przełożyć go niego chleb, przykryć i włożyć na 30 minut do piekarnika. Następnie zdjąć z garnka pokrywkę i dopiekać jeszcze przez 10 minut.
Chleb wystudzić na kratce.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...