wtorek, 5 czerwca 2012

Chleb orkiszowo-pszenny





Składniki:

- zakwas żytni (100 g)
- mąka orkiszowa razowa typ 2000 (300 g)
- mąka pszenna chlebowa typ 750 lub zwykła (400 g)
- woda (300 g)
- miód (2,5 łyżki)
- suszone drożdże (5 g)
- sól (1,5 łyżeczki)

Wymieszać zakwas, 200 g mąki orkiszowej i 100 g wody, przykryć i odstawić na 8-12 godzin.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem i przełożyć do żeliwnego garnka (może być też zwykłe żaroodporne naczynie) wyłożonego papierem do pieczenia. Przykryć garnek i odstawić ciasto do wyrastania na godzinę.
Włożyć garnek do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 230 stopni i piec chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę i dopiec chleb przez ok. 15 minut.
Studzić na kratce, nie kroić chleba przed wystygnięciem.

Przepis stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...