czwartek, 17 maja 2012

Chałka



Składniki na dwie chałki:

- mąka (700 g)
- mleko (225 ml)
- suche drożdże (10 g)
- sól (1 łyżeczka)
- masło (75 g)
- miód (3 łyżki)
- jajka (3)

Składniki na kruszonkę:

- mąka (2 łyżki)
- masło (1,5 łyżki)
- cukier (1 łyżka)

Przygotować ciasto na chałki: rozpuścić i wystudzić masło. Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać mleko, roztopione masło, miód i jajka. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, lekko posmarować olejem, włożyć z powrotem do miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na godzinę.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić je na sześć części. Każdą część zrolować w wałek (ok. 35 cm długości). Zapleść dwa warkocze i zawinąć końce pod spód. Przełożyć chałki na wysmarowaną tłuszczem blachę, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę (lub włożyć na noc do lodówki).
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki posiekać nożem i pokruszyć palcami.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, delikatnie posmarować chałki odrobiną mleka, posypać kruszonką i piec przez 30-35 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...