czwartek, 5 kwietnia 2012

Miodowo-imbirowy kurczak z pieczonymi ziemniakami


Składniki:

- pierś kurczaka
- miód (10 łyżek)
- piwo (200 ml)
- czosnek (1 ząbek)
- sos śliwkowy (2 łyżki)
- sok z połowy cytryny
- imbir
- ziemniaki
- świeży rozmaryn
- zioła prowansalskie
- oliwa

Kurczaka pokroić i włożyć do marynaty z piwa, miodu, sosu śliwkowego, soku z cytryny, imbiru, czosnku, soli i pieprzu. Odstawić na kilka godzin do lodówki, następnie przełożyć razem z marynatą do formy do pieczenia.
Ziemniaki obrać i podgotować. Przestudzić i wymieszać z oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Przełożyć do formy do pieczenia.
Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...