sobota, 31 marca 2012

Sernik z masą kajmakową


 Składniki na spód:

- pełnoziarniste ciasteczka (65 g)
- masło (25 g)
- karmelowe cukierki (20 g)


Składniki na masę serową:

- twaróg (250 g)
- cukier (100 ml)
- budyń śmietankowy (15 g)
- mąka ziemniaczana (1/2 łyżki)
- jajko (1)
- śmietana 18% (60 ml)
- śmietanka (60 ml)
- ekstrakt z wanilii (1,5 łyżeczki)
- posiekana czekolada/cukierki


Składniki na polewę:

- masa kajmakowa (150 g)
- kakao (1 łyżka)


Przygotować ciasto na spód: pokruszyć ciastka i wymieszać z rozpuszczonym masłem i posiekanymi cukierkami. Wyłożyć papierem małą blaszkę do pieczenia (10x25 cm), rozłożyć ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować masę serową: ser zemleć i utrzeć z cukrem, budyniem, mąką, śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać jajko i wymieszać. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę/cukierki i wylać masę na schłodzony spód.
Piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, schłodzić w lodówce i polać masą kajmakową wymieszaną z kakao.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...