wtorek, 6 marca 2012

Pita




Składniki:

- woda (1 szklanka)
- suche drożdże (1 łyżeczka)
- mąka pszenna razowa (1 szklanka)
- sól (2 łyżeczki)
- oliwa (1 łyżka)
- mąka pszenna (1 1/2 szklanki)

Przygotować zaczyn: wymieszać w misce wodę, drożdże i mąkę razową, przykryć i odstawić na co najmniej 10 godzin do lodówki.

Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i pozostawić do wyrośnięcia (na 2-4 godziny). Ugnieść ciasto, podzielić na 6-8 części, formować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

Wałkować kulki na płaskie placki i smażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni 15 sekund z jednej strony, następnie półtorej minuty z drugiej i półtorej minuty z pierwszej. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...