poniedziałek, 12 marca 2012

Deser migdałowo-truskawkowy



Składniki na 3 pucharki:

- białka (2)
- cukier (70 g)
- mielone migdały (50 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- żółtka (4)
- cukier waniliowy (100 g)
- śmietanka 30 lub 36% (200 ml)
- mascarpone (100 g)
- sok z połowy cytryny
- truskawki (450 g)
- cukierki daim lub podobne (6)
- czekolada mleczna (6 kostek)
- czekolada gorzka (6 kostek)
- płatki migdałów

Przygotować blat bezowy: białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając po trochu cukier. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Rozsmarować cienką warstwą na dużej blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wystudzić i pokruszyć na niewielkie kawałki.

Przygotować krem: śmietankę, żółtka i cukier waniliowy wymieszać w garnku i mieszając podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie dopuszczając do zagotowania). Zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć z mascarpone i sokiem z cytryny.

Wymieszać krem z truskawkami, posiekanymi cukierkami i pokruszonym blatem bezowym i przełożyć do trzech pucharków. Rozpuścić czekoladę i polać nią masę w pucharkach. Posypać podprażonymi płatkami migdałów i wstawić do lodówki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...