piątek, 24 lutego 2012

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami


Składniki na zupę:

- woda (1,5 - 2 l)
- pomidory z puszki (500 g)
- przecier pomidorowy (500 g)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa (2 łyżki)
- włoszczyzna (2 pęczki)
- sól
- pieprz
- cukier (1 łyżka)
- opcjonalnie: listki bazylii i parmezan (20 g)


Składniki na kluski:

- mąka pszenna (100 g)
- mleko (70 ml)
- woda (ok. 50 ml)
- jajka (2)
- sól

Włoszczyznę obrać, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez ok. półtorej godziny na małym ogniu. Przelać bulion przez sitko.
Zamiast tego można też użyć bulionu z kostki rosołowej.

W dużym garnku na oliwie usmażyć posiekany lub wyciśnięty czosnek, dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy i wymieszać. Dodać bulion warzywny i łyżkę cukru i doprawić solą i pieprzem. Gotować aż zupa nieco zgęstniej. 
Przygotować ciasto na kluski - składniki zmiksować ze sobą, do uzyskania ciasta o konsystencji nieco rzadszej niż ciasto naleśnikowe (najpierw jajka z mąką, solą i mlekiem, a następnie miksując dolewać wodę do momentu, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję).
Nabierać porcje ciasta na niewielką chochelkę i cienką strużką wlewać powoli do gotującej się zupy.

Na talerzu posypać parmezanem i bazylią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...