piątek, 24 lutego 2012

Zupa czosnkowo-selerowa



Składniki:

- bulion* (700 ml)
- mleko (300 ml)
- czosnek (1 główka)
- cebula (2)
- marchewka (2)
- ziemniaki (3)
- seler naciowy (400 g)
- oliwa (1 łyżka)

* Tu przepis, można też użyć bulionu lub mięsnego rosołu z kostki.

W sporym garnku rozgrzać oliwę. Posypać solą i pieprzem, wrzucić posiekany czosnek i cebulę i smażyć przez 2 minuty. Łodygi selera, ziemniaki i marchewki pokroić w nieduże kawałki, dorzucić do garnka i smażyć kolejnych kilka minut. Zalać mlekiem i bulionem i gotować, aż warzywa staną się miękkie. Zmiksować na krem i doprawić.
Podawać z grzankami, można też posypać odrobiną parmezanu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...