piątek, 24 lutego 2012

Tort orzechowo-kawowy z malinami




BLATY CIASTA:

Składniki:

- podprażone i zmielone orzechy laskowe (140 g)
- mąka pszenna (1 szklanka)
- cukier (1 i 1/4 szklanki)
- ostudzone mocne espresso (20 ml)
- sól (szczypta)
- jajka (7)
- woda (60 ml)
- ekstrakt z wanilii (1 łyżka)

Wymieszać orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru i sól. W dużej misce utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru (ucierać aż masa zrobi się jasna i dosyć gęsta), dodać wodę, kawę i ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dodać orzechy z mąką, dokładnie wymieszać.
Ubić białka dodając pod koniec po łyżce 1/2 szklanki cukru. Przełożyć ubite białka do miski z resztą masy i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Dno tortownicy (średnica ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Upiec sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche (ok. 40 - 50 minut).
Wystudzić i przeciąć na trzy równe blaty.


KREM KAWOWY:

Składniki:

- śmietanka 36% (600 ml)
- biała czekolada (260 g)
- ostudzone mocne espresso (50 ml)
- likier kawowy (50 ml)

Połamać czekoladę na kawałki i wszystkie składniki wrzucić do rondelka. Gotować na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać masę, przestudzić i wstawić do lodówki.
Wyjąć po kilku godzinach (u mnie po 5) i ubić mikserem (końcówkami do ubijania piany).


SOS MALINOWY:

Składniki:

- maliny* (1 szklanka)
- dżem malinowy** (1 szklanka)

* Świeże lub mrożone. Jeśli mrożone - trzeba je najpierw rozmrozić na sitku, żeby ociekł wypuszczany sok.
** Jak najmniej słodki.

Maliny i dżem przełożyć do miski i zmiksować. Następnie przełożyć do rondelka i gotować kilka-kilkanaście minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.


PRZYGOTOWANIE TORTU:

Po ubiciu kremu kawowego przygotować tort: położyć na płaskim talerzu pierwszy blat, rozsmarować na nim połowę sosu malinowego i odczekać 15 minut. Następnie nałożyć warstwę kremu i przykryć drugim blatem. Nałożyć drugą połowę sosu malinowego i znów odczekać 15 minut. Później nałożyć drugą warstwę kremu kawowego i przykryć trzecim blatem. Rozsmarować pozostały krem kawowy na górze i po bokach tortu.
Wstawić tort do lodówki, a kiedy krem zgęstnieje - dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce, najlepiej przygotować na dzień wcześniej, żeby się przegryzł.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...