piątek, 24 lutego 2012

Tort migdałowo-czekoladowo-karmelowy




Składniki na blaty:

- białka (4)
- cukier (150 g)
- mielone migdały (100 g)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)


Składniki na krem:

- żółtka (8)
- cukier waniliowy (200 g)
- śmietanka 30 lub 36% (400 ml)
- mascarpone (200 g)
- sok z połowy cytryny


Składniki na  polewę:

- mleczna czekolada (100 g)
- śmietanka 30 lub 36% (50 ml)


Pozostałe składniki:

- batoniki lub cukierki Daim lub podobne (140 g)
- płatki migdałów


Przygotować blaty: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Wymieszać z mąką i migdałami. 
Na trzech blachach narysować kółka o średnicy ok. 20 cm, wyłożyć na nie masę w równych ilościach i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotować krem: śmietankę, żółtka i cukier waniliowy wymieszać w garnku i mieszając podgrzewać na bardzo niewielkim ogniu do zgęstnienia (nie dopuszczając do zagotowania). Zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć z mascarpone i sokiem z cytryny.

Przygotować polewę czekoladową: czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić, żeby nieco zgęstniała.

Posiekać cukierki i podprażyć płatki migdałów na suchej patelni lub w piekarniku.

Ułożyć tort: na dużym talerzu położyć jeden blat, posmarować go 1/3 kremu i posypać 1/3 posiekanych cukierków. Przykryć drugim blatem i ponownie posmarować 1/3 kremu i posypać 1/3 cukierków. Przykryć ostatnim blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i ozdobić płatkami migdałów. Na ostatnim blacie rozsmarować polewę czekoladową i posypać pozostałymi cukierkami.

Schłodzić w lodówce.

Przepis stąd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...