piątek, 24 lutego 2012

Tort bezowy



Składniki na bezy:

- białka (12)
- cukier (600 g)*
- skrobia ziemniaczana (2 łyżeczki)
- sok z cytryny (2 łyżki)

* Mniej więcej pół na pół cukier zwykły i waniliowy, ale można użyć tylko zwykłego.


Składniki na krem:

- mascarpone (250 g)
- śmietanka 36% (100 ml)
- alkohol* (50 - 100 ml)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- cukier

* Dowolny, np. wódka, grappa, limoncello, amaretto.


Dodatkowo:

- suszona żurawina (300 g)
- wódka
- sok z połowy cytryny

Żurawinę zalać wódką z sokiem z cytryny i zostawić na noc w lodówce, żeby się namoczyła. Przygotować bezy (dwa krążki) zużywając do każdej z nich połowę podanych składników: ubić białka na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać pomału pozostałe składniki. Każdą bezę piec na dużej, płaskiej blasze przez 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszać temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez półtorej godziny (żeby ułatwić sobie uzyskanie równych krążków, można narysować na blasze koło o średnicy ok. 25-8 cm). Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Przygotować krem: ubić śmietanę, a następnie zmiksować z mascarpone, alkoholem, sokiem z cytryny i cukrem. Zostawić w lodówce, aż krążki bezowe będą gotowe.

Jedną z bez odwrócić do góry dnem (tak, żeby płaska strona była na górze), posmarować kremem i odcedzoną z wódki żurawiną. Następnie delikatnie przykryć drugim krążkiem. 
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...