piątek, 24 lutego 2012

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem



Składniki:

- makaron (najlepiej tagliatelle)
- pierś kurczaka (jedna podwójna)
- liście szpinaku (100 g)
- śmietanka (200 ml)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa)

W misce wymieszać 2 łyżki oliwy z solą, pieprzem, papryką i odrobiną soku z cytryny. Pokroić pierś kurczaka na niewielkie kawałki i wymieszać z marynatą. Wstawić na co najmniej 15 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować szpinak: liście posiekać lub poszarpać na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić szpinak i wyciśnięte lub posiekane ząbki czosnku skrapiając wszystko sokiem z połowy cytryny. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć na niewielkim ogniu, aż szpinak wypuści sok i odparuje.
Zdjąć szpinak z patelni (najlepiej przełożyć na sitko, żeby ociekł), zwiększyć ogień, mocno rozgrzać patelnię i wrzucić kurczaka. Smażyć krótko, aż mięso przestanie być surowe. Zmniejszyć ogień, dodać szpinak, wymieszać i zalać śmietanką.
Zostawić na ogniu (mieszając od czasu do czasu) aż sos mocno zgęstnieje. Podawać z parmezanem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...