piątek, 24 lutego 2012

Bezy



Składniki:

- białka (4)
- cukier puder (200 g)
- cukier waniliowy (100 g)
- sól
- sok z cytryny

Białka ubić na bardzo sztywną pianę - dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na średnich obrotach przez około minutę, aż znacznie zwiększą objętość, ale nie będą jeszcze sztywne, następnie dodać odrobinę soku z cytryny (kilka - kilkanaście kropelek) i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty. Po 2 minutach zacząć dodawać cukier - stopniowo, po łyżce, cały czas ubijając. Jeśli piana w trakcie robi się mało sztywna, to dodać jeszcze kilka kropelek soku z cytryny.
Po ubiciu przełożyć ubitą masę do rękawa cukierniczego* i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy. Piec w 130 stopniach przez 35-60 minut. 

Bezy mogą być też smakowe. Po dodaniu do masy całego cukru można wmieszać do niej dodatki - np. brandy, skórkę pomarańczową, płatki róży lub fiołków, itd.

* Można je też po prostu formować łyżeczką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...