piątek, 24 lutego 2012

Sernik wiedeński




Składniki:

- twaróg tłusty lub półtłusty (1 kg)*
- masło (250 g)
- jajka (8)
- mąka (2 łyżki)
- skrobia ziemniaczana (1 łyżka)
- ugotowane ziemniaki (2)
- cukier (2 szklanki)
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy (1 łyżka)
- starta skórka z pomarańczy i cytryny

Twaróg i ziemniaki zemleć w maszynce (twaróg 3 razy, ziemniaki wystarczy raz). 
W makutrze utrzeć drewnianą pałką masło z cukrem, a następnie dodawać po trochu ser, ziemniaki, mąkę, skrobię i żółtka i ucierać dalej. Kiedy masa jest już gładka i nie ma w niej żadnych grudek wmieszać startą skórkę.

Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą serową. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę i piec przez godzinę w 175 stopniach. Po upieczeniu nie wyjmować z piekarnika, studzić w środku (można lekko uchylić drzwiczki).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...