piątek, 24 lutego 2012

Renifery



Składniki na 10 reniferów:

- suche ciasto* (125 g)
- nutella (60 g)
- mascarpone (85 g)
- masło orzechowe (1 łyżka)
- mleczna czekolada (200 g)
- gorzka czekolada (1 kostka)
- biała czekolada (1 kostka)
- m&m's (10 sztuk)
- precle paluszkowe przecięte na połówki
- patyczki do szaszłyków (10 sztuk)


* Dowolne, które na początku było miękkie, a później wyschło, np. babka drożdżowa, babka piaskowa.

Wymieszać mascarpone, masło orzechowe, nutellę i drobno pokruszone ciasto. Nie dodawać całego mascarpone i nutelli od razu - należy probować ciasta w trakcie robienia i dodawać po trochu, aż masa przestanie być sucha, bo to jak mokre będą bajaderki zależy od tego jakie suche ciasto jest w składnikach.
Wymieszane składniki zagnieść w kulę i włożyć na 15 minut do zamrażarki.
Podzielić ciasto na 10 niewielkich kulek i znów włożyć na 15 minut do zamrażarki.
Roztopić 1 kostkę mlecznej czekolady, zanurzać w niej końcówki patyczków do szaszłyków i wbijać je w kulki. Nabite kulki znów włożyć na 15 minut do zamrażarki.
Roztopić resztę mlecznej czekolady i obtoczyć w niej kulki. Do każdej kulki od razu (zanim czekolada zastygnie) przykleić m&m'sa i połówki precelków. 
Kiedy czekolada na kulkach zastygnie, roztopić (osobno) białą i gorzką czekoladę. Białą czekoladą malować na kulkach oczy, a gorzką źrenice i uśmiechy.
Przechowywać w lodówce.

Przepis stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...