piątek, 24 lutego 2012

Pralinki orzechowe i migdałowe




Ciemne pralinki orzechowo-czekoladowe



Składniki:

- wafelki z nadzieniem orzechowym* (100 g)
- orzechy laskowe (180 g + tyle orzechów, ile wyjdzie kulek)
- nutella (200 g)
- alkohol** (nieduży kieliszek)
- czekolada mleczna lub gorzka (ok. 200 g)

* Można zastąpić waflami do pischingera - koniecznie cienkimi i chrupiącymi, miękkie się nie nadają.
** Np. amaretto, likier pistacjowy, rum, whisky lub czysta wódka


Orzechy podpiec w piekarniku lub podgrzać na patelni, a później obrać ze skórki. 180 gramów podprażonych orzechów posiekać na drobne kawałki, resztę zostawić w całości.
Wafelki drobno pokruszyć i wymieszać z nutellą, 150 g orzechów i alkoholem. Masa powinna być mocno klejąca i niezbyt rzadka.
Z masy formować kulki, wtykając w środek każdej orzeszek.
Roztopić czekoladę i obtoczyć w niej kulki. Poczekać aż trochę zastygnie i posypać kulki ze wszystkich stron pozostałymi posiekanymi orzechami.
Przechowywać w lodówce.



  Jasne pralinki migdałowo-czekoladowe


Składniki: 

- wafelki z nadzieniem śmietankowym* (100 g)
- migdały mielone (ok. 100 g)
- płatki migdałowe** (ok. 30 g)
- migdały całe (tyle migdałów ile wyjdzie kulek)
- mleko w proszku (250 g)
- woda (ok. pół szklanki)
- cukier (ok. pół szklanki)
- roztopione masło (ok. 1/3 kostki)
- alkohol*** (nieduży kieliszek)
- biała czekolada (ok. 250-300 g)

* Można zastąpić waflami do pischingera - koniecznie cienkimi i chrupiącymi, miękkie się nie nadają.
** Można zastąpić wiórkami kokosowymi.
*** Np. grappa, amaretto, gęsty likier migdałowy, limoncello lub czysta wódka.

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni i posiekać.
Wodę z cukrem zagotować, żeby cukier się rozpuścił i zostawić żeby wystygła. Kiedy wystygnie zmieszać z pokruszonymi waflami, mielonymi migdałami, mlekiem w proszku i masłem. Masa powinna wyjść dosyć klejąca i niezbyt rzadka.
Z masy formować kulki, wtykając w środek każdej migdał.
Roztopić czekoladę i obtoczyć w niej kulki. Poczekać aż trochę zastygnie i obsypać kulki ze wszystkich stron posiekanymi migdałami. 
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...