piątek, 24 lutego 2012

Pizza z szynką parmeńską i rukolą



Ciasto:

Składniki:

- mąka na pizzę typ 00 (300g)
- drożdże (15 g)
- oliwa (50 g)
- woda (ok. 150 ml)*
- sól

* Każda mąka "wciąga" inną ilość wody. Dlatego należy dolewać wodę stopniowo podczas wyrabiania ciasta - być może trzeba będzie użyć jej trochę mniej lub trochę więcej.

Drożdże rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Mąkę zmieszać z solą i oliwą, dodać drożdże i stopniowo dolewając wodę wyrobić ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne - po naciśnięciu palcem nie powinno przylepiać się do skóry, ale musi łatwo uginać się pod uciskiem:



Uformować z ciasta kulę, lekko posypać mąką, włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 - 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Powinno mocno wyrosnąć, o tak:



Posypać stolnicę mąką, cienko rozwałkować ciasto i ponakłuwać widelcem.


Na pizzy:
- sos pomidorowy (przepis)
- szynka parmeńska
- pomidorki koktajlowe
- starta mozzarella
- mozzarella z zalewy
- rukola
- świeża bazylia

Piekarnik rozgrzać do maksimum. Rozwałkowaną pizzę posmarować sosem pomidorowym, ułożyć szynkę parmeńską i pokrojone pomidorki koktajlowe. Piec kilka minut. Wyciągnąć, posypać startą mozzarellą i ułożyć kawałki pokrojonej mozzarelli z zalewy. Piec aż ser się rozpuści.
Podawać posypaną świeżą bazylią i rukolą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...