piątek, 24 lutego 2012

Pieczone pierogi ze szpinakiem i kurczakiem




Składniki na ciasto (na ok. 40 pierogów):

- mąka (400 g)
- masło (200 g)
- śmietana 12 lub 18% (4 łyżki)
- jajko (1)
- sól (1,5 łyżeczki)


Składniki na farsz:

- liście szpinaku (250 g)
- mięso kurczaka (200 g)
- parmezan (30 g)
- czosnek (1 ząbek)
- jajko (1)
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- zmielona papryka



Do posmarowania pierogów:

- jajko (1)
- mleko (2 łyżki)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (masło posiekać najpierw nożem na niewielkie kawałki) i wstawić do lodówki, żeby ciasto się schłodziło.
Kiedy ciasto się schładza, przygotować farsz. Kurczaka włożyć na 15 minut do marynaty z 3 łyżek oliwy, szczypty soli, pieprzu i mielonej papryki, a następnie upiec lub zgrillować. Gotowe mięso pokroić na bardzo małe kawałki.
Szpinak dusić z posiekanym lub wyciśniętym ząbkiem czosnku, kilkoma kroplami soku z cytryny, solą i pieprzem na patelni, aż liście wypuszczą sok i sflaczeją, a następnie sok odparuje. Gotową papkę posiekać nożem i wymieszać z kurczakiem.
Do kurczakowo-szpinakowej masy dodać surowe jajko, starty na drobnych oczkach tarki paemezan i szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować, nakładać farsz i lepić pierogi. 
Gotowe pierogi ułożyć na blasze, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...