piątek, 24 lutego 2012

Pieczone pierogi z kapustą





Składniki:

- kruche ciasto na pierogi (przepis)
- kiszona kapusta (1 kg)
- cebula (2 średniej wielkości)
- sól
- pieprz

Kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjąć na sitko, ostudzić, dokładnie odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju lub oliwie, dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć na niewielkim ogniu aż masa zrobi się na tyle sucha, żeby można było wygodnie zlepiać pierogi. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut (wyjąć kiedy pierogi będą się robiły złotawe). 

Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z dwiema łyżkami mleka.
Do farszu można też dodać namoczone wcześniej i ugotowane grzyby.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...