piątek, 24 lutego 2012

Orkiszowe digestives



Składniki na ciastka:

- mąka orkiszowa razowa (3 szklanki)
- proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
- sól (duża szczypta)
- masło (225 g)
- brązowy cukier (1 szklanka)
- jajka (2)
- ekstrakt z wanilii (3 łyżeczki)


Składniki na polewę:

- mleczna czekolada (50 g)
- gorzka czekolada (100 g)
- masło (70 g)

Wymieszać wszystkie składniki na ciastka, wyrobić ciasto, ulepić z niego kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki, formować w kulki o średnicy ok. 3 cm, układać je na blasze (w sporych odległościach od siebie) i spłaszczać ręką. Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut i studzić na kratce.

Kiedy ciastka wystygną (stygną szybko) przygotować polewę - masło i czekoladę rozpuścić na parze i dokładnie wymieszać. Posmarować ciastka z jednej strony i odłożyć, żeby polewa zastygła.

Przepis (ze zmianami) stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...