piątek, 24 lutego 2012

Omlet z bazylią i pomidorkami koktajlowymi




Składnki:

- jajka (3)
- pomidorki koktajlowe (spora garść, czyli 10-15 pomidorków)
- bazylia (listki z 2-3 gałązek)
- parmezan lub cheddar (starty 1-2 centymetrowy kawałek sera)
- oliwa lub klarowane masło
- sól
- pieprz

Przygotować wszystkie składniki: pokroić pomidorki, poszarpać listki bazylii na kawałki, zetrzeć ser i rozbełtać w miseczce jajka z solą i pieprzem. 
Rozgrzać mocno patelnię i rozpuścić na niej łyżeczkę klarowanego masła. Wrzucić pomidorki, skropić je odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem i smażyć mieszając przez około minutę. Posypać pomidorki bazylią i wymieszać. 
Zmniejszyć ogień, dodać jajka i wymieszać lub poruszać patelnią tak, żeby dobrze się rozlały. Smażyć do momentu, aż jajka zetną się od spodu, ale na górze pozostanie jeszcze trochę surowych miejsc. Posypać omlet serem i złożyć na pół. Smażyć jeszcze przez około minutę (podważając co jakiś czas omlet i sprawdzając jak wygląda na dole - kiedy zacznie się robić złotawy, to znaczy, że jest już dobry) i zsunąć na talerz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...