piątek, 24 lutego 2012

Naan


Składniki:

- mąka (2 szklanki)
- drożdże (15 g)
- cukier (1 łyżeczka)
- sól (1 łyżeczka)
- woda (2/3 szklanki)
- jogurt naturalny (3 łyżki)
- olej (1 łyżka)


Wodę lekko podgrzać (ma być letnia, a nie gorąca) i wymieszać z drożdżami, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut. W tym czasie wymieszać w misce mąkę, cukier, sól, jogurt i olej. Dodać drożdże i wyrobić ciasto (będzie dosyć lepkie, ale nie dosypywać za dużo mąki, bo chlebki wyjdą twarde). Odstawić na co najmniej godzinę (a lepiej na 3-4) żeby ciasto podwoiło objętość. 
Kiedy ciasto wyrośnie rozgrzać piekarnik z blachą w środku do maksymalnej temperatury. Ciasto rozciągnąć rękami (lub rozwałkować*) na kilka podłużnych placków. Placki wykładać na rozgrzaną blachę i piec 5-6 minut. Nie piec za długo, bo chlebki przestaną być miękkie i elastyczne.

Chlebki można też zrobić na patelni - w tym celu trzeba mocno rozgrzać suchą patelnię i smażyć na niej rozwałkowane placki aż będzie widać, że powstają w nich bąbelki powietrza, wtedy przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze około minuty.

Jeśli chlebki są pieczone - placki powinny mieć ok. 5 mm grubości, jeśli smażone na patelni - ok. 3.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...