piątek, 24 lutego 2012

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietankowym




Składniki:

- pierś kurczaka* (1 podwójna)
- pieczarki (15 średniej wielkości)
- śmietanka 30-36% (400 g)
- makaron
- czosnek (2 ząbki)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny lub wytrawne białe wino

* Można użyć też innego mięsa albo kilku pokrojonych w niewielkie kawałki plasterków szynki.

Na patelni rozgrzać oliwę z solą i pieprzem. Kiedy oliwa się rozgrzeje wrzucić drobno pokrojony albo wyciśnięty czosnek i smażyć aż zacznie robić się rumiany.
Dorzucić mięso i smażyć na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Zmniejszyć ogień do średniego, wrzucić pokrojone w plasterki grzyby i (mieszając od czasu do czasu) poczekać aż sflaczeją i zrobią się małe, a następnie aż woda, którą wypuściły, odparuje. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki*, zalać całość śmietanką i doprawić solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej i sokiem z cytryny lub wytrawnym białym winem. Zmniejszyć ogień i zostawić (od czasu do czasu mieszając) sos aż zmieni kolor z białego na szarawy, odparuje i zrobi się bardzo gęsty i kremowy.
Pod koniec robienia sosu ugotować makaron. Najlepiej nie podawać osobno makaronu i sosu, ale wymieszać je w jednym garnku i odstawić na kilka minut, makaron zrobi się bardziej kremowy. Podawać z parmezanem.

* Zamiast natki pietruszki można użyć rukoli - nie wrzucać jej do sosu, tylko po nałożeniu makaronu na talerz posypać rukolą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...