piątek, 24 lutego 2012

Lasagne z mięsem





Składniki:

- oliwa z oliwek
- mięso mielone (900 g)*
- pomidory świeże lub z puszki (750 g)
- czosnek (2 ząbki)
- cebula (1)
- sól
- pieprz
- wytrawne czerwone wino (200 ml)
- bazylia
- oregano
- sok z połowy cytryny
- beszamel (przepis)
- makaron do lazanii (9-12 płatów - przepis)

* Zazwyczaj mięsną lasagne robi się z mieloną wołowiną, ale można też zrobić z innym mięsem. 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z solą i pieprzem. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż zmięknie.
Zwiększyć ogień i wrzucić na patelnię mięso. Smażyć mieszając aż przestanie być surowe, a następnie zmniejszyć ogień, zalać mięso winem, dorzucić pomidory i sok z cytryny i mieszając od czasu do czasu poczekać aż sos odparuje i zrobi się gęsty. Jeśli używacie świeżych ziół po zgęstnieniu sosu, tuż przed zdjęciem go z ognia, dodać poszarpane listki bazylii i oregano.
W czasie kiedy sos gęstnieje - przygotować beszamel i podgotować makaron, jeśli to konieczne.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić cienką warstwę beszamelu i ułożyć pierwszy rząd płatów makaronu. Na makaron wyłożyć prawie połowę sosu mięsnego i przykryć kolejnym rządkiem płatów. Następnie znów warstwa sosu i rządek płatów. Na górze rozłożyć resztkę sosu - ta warstwa powinna być znacznie cieńsza niż poprzednie - i zalać całość beszamelem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. 

Podawać posypaną parmezanem i kilkoma świeżymi listkami bazylii.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...