piątek, 24 lutego 2012

Kurczak z woka na ostro



Składniki:

- kurczak (1 podwójna pierś)
- piana z białka (2 łyżki)
- jasny sos sojowy (2 łyżki + 3 łyżki)
- olej sezamowy (2 łyżki + 2 łyżki)
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- pasta sezamowa (1 łyżka)
- ocet ryżowy (1 łyżka + 3 łyżki)
- sos śliwkowy (1 łyżka + 1 łyżka)
- ciemny sos sojowy (3 łyżki)
- sos hoisin (3 łyżki)
- woda (6 łyżek)
- wino ryżowe (3 łyżki)
- orzeszki ziemne (garść)
- nerkowce (garść)
- papryczki chili (5)
- groszek cukrowy (250 g)
- dymka (pęczek, czyli ok. 4-5 sztuk)
- imbir (ok. 2-3 cm korzenia)

Przygotować marynatę: wymieszać ubitą z białka pianę, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, pastę sezamową, 1 łyżkę octu ryżowego i 1 łyżkę sosu śliwkowego. Pokroić kurczaka w kostkę i włożyć do marynaty na co najmniej 15 minut (można też przygotować marynatę wcześniej i zamarynowanego kurczaka wstawić do lodówki na cały dzień). 
Przygotować pozostałe składniki: dymkę i papryczki drobno posiekać (z papryczek najpierw wydłubać nasionka), z groszku pourywać końcówki i pokroić strąki, imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. 
Pozostałe składniki (jasny i ciemny sos sojowy, olej sezamowy, mąkę ziemniaczaną, ocet ryżowy, sos śliwkowy, sos hoisin, wodę i wino ryżowe) wymieszać i odstawić.

W woku mocno rozgrzać kilka łyżek oleju (takiego, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze, np. rzepakowego) i usmażyć kurczaka. Wyciągnąć z woka mięso i cały czas mieszając usmażyć papryczki, imbir i dymkę (przez 1-2 minuty). Dodać groszek i znów smażyć przez ok. 1-2 minuty. Dodać orzeszki ziemne i nerkowce i smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać mięso i smażyć przez ok. 5 minut. 
Zmniejszyć ogień, zalać składniki w woku sosem i resztką marynaty i mieszając co jakiś czas smażyć, aż sos odparuje i stanie się gęsty.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...