piątek, 24 lutego 2012

Korma z kurczaka



Składniki:

- pierś kurczaka
- jogurt naturalny (150 g)
- łagodna pasta curry (1 - 2 łyżeczki)
- woda (225 ml)
- śmietanka kokosowa (75 g)
- zmielone migdały (3 łyżki)

Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, wymieszać z jogurtem i pastą curry. Odstawić na co najmniej trzy godziny (można zostawić na całą noc w lodówce). Po tym czasie na głębokiej patelni rozgrzać olej lub ghee, wrzucić kurczaka razem z marynatą i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać wodę, śmietankę i migdały, przykryć patelnię i mieszając od czasu do czasu dusić ok. 45 minut na niewielkim ogniu (jeśli sos zacznie za bardzo gęstnieć, można dodać wodę i śmietankę kokosową, a jeśli będzie za rzadki - trzymać na ogniu dłużej).
Można doprawić sokiem z cytryny, dobrze smakuje posypane płatkami migdałów.

Podawać z chlebkiem naan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...