piątek, 24 lutego 2012

Fondant czekoladowy




Składniki (na 2 sztuki):

- gorzka czekolada (50 g)
- masło (50 g)
- brązowy cukier (50 g)
- jajko (1)
- żółtko (1)
- mąka (50 g)
- masło i kakao do wysmarowania kokilek

Czekoladę z masłem stopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Ubić jajko i żółtko z cukrem i delikatnie wmieszać mąkę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać.
Wysmarować kokilki masłem i posypać kakao.
Przelać ciasto do foremek i schłodzić przez minimum 20 minut w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec fondanty przez 12 minut. Odstawić na minutę, przekręcić foremki do góry dnem, żeby wypadły, i jeść ciepłe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...