piątek, 24 lutego 2012

De volaille



Składniki:

- kurczak (pojedyncza pierś)
- masło (1 łyżka)
- czosnek (1 ząbek)
- mąka pszenna (2 łyżki)
- jajko (1)
- bułka tarta
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)

Pierś kurczaka oczyścić z błonek i rozbić tłuczkiem. Posypać solą, pieprzem i papryką. Masło rozgnieść widelcem z posiekanym lub wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem* i rozłożyć na piersi kurczaka. Kotlet zawinąć (jeśli nie chce się trzymać można spiąć wykałaczkami).
Rulonik obtoczyć w mące pszennej, później zamoczyć w jajku roztrzepanym z przyprawami i obtoczyć w bułce tartej. Jeśli panierka ma być grubsza i bardziej chrupiąca, to na koniec można obtoczyć jeszcze raz w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej (dosyć grubą warstwę, rulonik powinien być do połowy przykryty), wrzucić kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony.

* Do masła można dodać też inne przyprawy, np. posiekaną pietruszkę albo sok z cytryny.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...