piątek, 24 lutego 2012

Croissanty




Składniki na 6 rogali:

- mąka (210 g)
- masło (140 g)
- drożdże (5 g świeżych lub 3 g suszonych)
- letnia woda (85 ml)
- sól (szczypta)
- cukier (30 g)
- mleko w proszku (1,5 łyżeczki)

Drożdże rozmieszać z wodą w miseczce. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać 15 g masła i wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Uderzyć ciasto pięścią, żeby opadło, przykryć miskę folią i wstawić na godzinę do lodówki. Ponownie uderzyć pięścią i wstawić na pół godziny do zamrażarki.

Pozostałe 125 g masła utrzeć na gładką masę. Wyciągnąć ciasto z zamrażarki, rozwałkować na prostokąt, wyłożyć na środek ciasta połowę masła, złożyć brzegi ciasta (na trzy) i dokładnie skleić. Ponownie rozwałkować (bez masła) i złożyć na trzy.

Włożyć ciasto na pół godziny do zamrażarki, a następnie na godzinę do lodówki.

Wyciągnąć ciasto, rozwałkować na prostokąt, wyłożyć na środek pozostałe masło, złożyć na trzy, skleić brzegi i rozwałkować. Następnie znów złożyć na trzy, wstawić na pół godziny do zamrażarki i na godzinę do lodówki.

Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 5 mm. Wycinać trójkąty i zwijać w kształt rogalików. Ułożyć rogaliki na blasze, posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i pozostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny:


Ponownie posmarować rogaliki żółtkiem roztrzepanym z wodą i wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze przez 10 minut.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...