piątek, 24 lutego 2012

Ciasto z musem czekoladowym



Składniki na spód:

- masło (150 g)
- gorzka czekolada (100 g)
- mleczna czekolada (30 g)
- biała czekolada (20 g)
- jajka (5)
- kakao (1 łyżka)
- cukier (175 g)


Masło roztopić w rondelku, dodać do niego czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać. Żółtka i kakao zmiksować, dodać roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować jeszcze raz (roztopiona masa nie musi zupełnie wystygnąć, ale nie powinna być gorąca).
Ubić białka (piana musi być sztywna), pod koniec stopniowo dodawać cukier (cały czas ubijając).
Dodać do masy czekoladowej połowę ubitych białek i zmiksować. Następnie dodać drugą połowę i delikatnie wymieszać.

Tortownicę (średnica ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (po bokach też, tak żeby papier wystawał kilka centymetrów nad krawędź). Przełożyć do niej ciasto i piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Studzić w formie. Ciasto stygnąc powinno opaść w środku (skorupka na górze powinna się załamać). 


Składniki na mus czekoladowy:

- gorzka czekolada (125 g)
- mleczna czekolada (100 g)
- amaretto (20 ml)
- whisky (20 ml)
- woda (60 ml)
- masło (30 g)
- jajka (3)
- cukier (40 g)
- śmietanka 30 lub 36% (125 ml)

W rondelku zagotować wodę, postawić na nim metalową miseczkę, rozpuścić na parze czekoladę w wodzie i alkoholu i dokładnie wymieszać. Jeszcze gorącą masę zmiksować z masłem i odstawić żeby wystygła. 
Ubić białka (muszą być ubite na sztywno), pod koniec stopniowo dodając cukier.
Do masy czekoladowej na zmianę dodawać żółtka i pianę z białek (zużyć połowę piany), cały czas miksując.
Ubić śmietanę (musi być jak najmocniej ubita), dodać do masy czekoladowej i wymieszać.
Całą masę delikatnie wymieszać z pozostałymi białkami.

Kiedy ciasto wystygnie, wyłożyć na nie mus.

Wstawić do lodówki żeby mus zgęstniał.
Przechowywać w lodówce.

Przepisy stąd i stąd.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...