piątek, 24 lutego 2012

Bułeczki



Składniki na ciasto:

- mleko (125 ml)
- masło (50 g)
- cukier (1 łyżka)
- jajko (1)
- sól (pół łyżeczki)
- mąka pszenna (340 g)
- suche drożdże (6 g)


Składniki do posmarowania bułek:

- jajko (1)
- mleko (1 łyżka)

Składniki wyrabiać mikserem dodając je do miski w podanej kolejności i po dodaniu każdego z nich miksować przez 2-3 minuty. Później wyrabiać mikserem aż ciasto przestanie być klejące. 
Po wyrobieniu przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Uformować 6 kulek, ułożyć na blasze (zachowując odstępy między kulkami) i odstawić na 45 minut. 
Po tym czasie posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i włożyć do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez 25 minut.

Przepis stąd.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...